Сайт joomix.org
Новини
header

Кожен народ цікавий і неповторний своєю самобутністю. Останніми десятиліттями ЮНЕСКО напрацювало ряд важливих актів, які мають сприяти розвитку різноманіття культур. Зокрема, у 1989 році прийнято Рекомендації щодо збереження традиційної культури і фольклору, у 2001 – Всесвітню Декларацію про культурне різноманіття, а у 2003 році схвалено Конвенцію про охорону нематеріальної культурної спадщини. Україна була серед тих країн, що підтримали ініціативу ЮНЕСКО та проголосувала за прийняття Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини. З приєднанням до Конвенції для України у 2008 році питання дослідження, збереження та популяризації традиційної народної культури набули особливого значення.

1«Омочка» – як страва побутує в Старовижівській громаді з давніх давен. В цьому році Обласним науково-методичним центром культури спільно з фахівцями комунального закладу «Центр культури і дозвілля Старовижівської селищної ради» було досліджено і внесено до обласного реєстру «Омочку» («Гомачка», «Вомочка», «Мачанка») 

Її зазвичай у всіх наших селах готують однаково. На сам перед беруть глиняну миску (макітру) та кладуть туди сир. Кисле молоко підігрівають (відтоплюють) так отримують сир, виливають його у рукавець, або на марлю, підвішують та дають добре стекти, пізніше кладуть під камінець. Після того у макітру кладуть сир, куди додають сіль і добре розтираємо маковертиком (товкачем), щоб не було грудочок, від чого і залежить смак «омачки». Потім додають збирану сметану та ще раз ретельно перемішують. Консистенцію страви кожен робить для себе, густішу – додай сир, рідшу – додай сметани. Споживали «Омочку», вмочуючи в неї шматки хліба чи перепічки або подавали як присмак до вареної картоплі.

2Носіями елемента є жінки різного віку, молодь, які безпосередньо присутні при приготуванні страви, котрі мешкають в селах та селищах. Вікових та соціальних обмежень немає. Вікова категорія від 10 до 90 років, середній вік носіїв – 30-65 років. Старші люди передають свої знання під час приготування страви.

Завдяки носіям «Омочка» побутує і нині. Із плином часу рецепт страви зазнав змін (додається різна зелень, часник, горіхи і навіть цукор).
Страва «Омочка» мала і має велике значення для громади, як невід’ємна складова традиційної місцевої кухні. В повоєнні роки ця страва була «на вагу золота». Її готували в поле косарям, а пізніше ця страва стала обрядовою, її подавали на весіллях, хрестинах і поминках.
Відеоматеріал доступний за посиланням.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

ГРАНТИ, НАВЧАННЯ, ПОДІЇ

ПРОВЕДЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ РІШЕННЯ ПРО РЕОРГАНІЗАЦІЮ ЧЕВЕЛЬСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ

Сесії селищної ради

Безоплатна правнича допомога

Цивільний захист та територіальна оборона

Пробація

Паспорт громади

Засідання виконавчого комітету

Розпорядження

Селищний бюджет

Програма соціально-економічного розвитку

Регуляторна політика

Публічні закупівлі

Освіта

Культура

Соціальний захист

Центр надання адміністративних послуг

Консультативно-дорадчі органи

Оголошення-громадських-слухань

Вхід на сайт

Корисні посилання

создание веб сайтов в Коростене