Сайт joomix.org
Безоплатна правова допомога
header

Munitsipalnanyanya

Для допомоги новоспеченим батькам у догляді за малечею у 2019 році в Україні було запроваджено новий вид соціальної допомоги – «муніципальна няня», грошова допомога молодим сім’ям від Уряду країни.

Хто така муніципальна няня

Це фізична, юридична або особа-підприємець, яка надає послуги няні, з якою батьки  укладають  угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років. Фактично це няня, яка надає послуги, декларує свої доходи та платить податки.

Варто звернути увагу, що дана допомога не поширюється на нянь, котрі отримують оплату готівкою за домовленістю. Також компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави.

 

Дана соціальна послуга є бонусом для підтримки батьків, опікунів дитини для забезпечення догляду за:

дитиною до трьох років, яка потребує додаткового догляду;

дитиною до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

ВАЖЛИВО! Відповідно до змін внесених Кабінетом Міністрів до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років від 30.12.2022  року батьки двох і більше дітей до трьох років не мають більше права на «муніципальну няню».

Як скористатися послугою «муніципальної няні»

Першочергово необхідно самостійно знайти саму няню, яка буде доглядати за вашою дитиною та укласти у письмовій формі договір. У договорі необхідно зазначити:

назву послуги, її обсяг із зазначенням заходів;

інформацію про дітей, за якими няня буде здійснювати догляд;

інформацію про особу, яка здійснює догляд за дітьми;

умови та строк надання послуги;

сума винагороди за послуги;

періодичність оплати праці;

відповідальність сторін;

місце проживання заявника послуги;

місце проживання муніципальної няні (для фізичних осіб – підприємців)/місцезнаходження муніципальної няні (для юридичних осіб).

Протягом місяця після підписання договору з нянею, батькам необхідно звернутись до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання із пакетом документів:

паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації)

ідентифікаційний код (копія та оригінал)

свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал)

опікуни надають рішення про встановлення опіки (копія та оригінал)

договір, укладений з нянею (копія та оригінал)

документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо)

заява про надання компенсації послуги «муніципальна няня» (зразок заяви надають у відділенні УСЗН)

заява про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку (зразок заяви надають у відділенні УСЗН).

Документи розглядають протягом десяти робочих днів, потім погоджують виплату компенсації або відмовляють. Про рішення повідомляють упродовж трьох робочих днів після його ухвалення.

Реєстраційний номер договору автоматично формується в електронній особовій справі, яка створюється згідно з даними заяви, поданої у паперовій чи електронній формі.

Як відшкодовують кошти за послуги муніципальної няні

Для того щоб отримати компенсацію, батькам або опікунам щомісяця до 5 числа необхідно надавати в місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення докази оплати послуг няні. Якщо цього не зробити то компенсація за послуги «муніципальної няні» за поточний місяць не буде компенсовано. Виплати проводяться щомісяця на той рахунок, який був вказаний під час подачі документів.

Сума компенсації

Кабмін України схвалив рішення щодо збільшення розміру компенсації послуги з одного прожиткового мінімуму (а у разі догляду за дітьми з інвалідністю з двох прожиткових мінімумів на дітей віком до шести років) до однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Таким чином, сім’я на відшкодування послуги няні зможе щомісяця отримувати 6 700 гривень замість 2 272 гривень.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

создание веб сайтов в Коростене