Сайт joomix.org
Безоплатна правова допомога
header

1656086613 dija

Українці, які хочуть запустити власний бізнес, можуть подати заявки на отримання фінансової допомоги від держави.

Кабінет Міністрів України розробив нову економічну стратегію, яка передбачає підтримку малого та середнього бізнесу. Проєкт отримав назву «єРобота» та включає кілька програм грантової безповоротної допомоги бізнесам, які мають на меті створити нові робочі місця. 

Щоб отримати грант, треба відповідати таким вимогам:

  • бути громадянином України;
  • не вести інший бізнес;
  • не працювати на інших підприємствах;
  • не вести діяльність на тимчасово окупованій території, а також на території РФ чи Білорусі;
  • не перебувати під санкціями;
  • не бути банкрутом;
  • не мати заборгованостей перед бюджетом;
  • не мати судимостей.

Подати заявку можна через портал «Дія» або у відділенні «Ощадбанку». До неї обов’язково потрібно додати бізнес-план.

Оцінюватимуть претендентів експерти «Ощадбанку» та Державного центру зайнятості не більше 10 робочих днів. Якщо грант погодять, кошти будуть перераховані на ваш рахунок.

Розмір гранту

Програма грошової підтримки передбачає: безповоротні гранти на суму до 250 000 гривень, можливість додатково отримати кредит за програмою «5-7-9 відсотків» у розмірі до 2.5 млн. гривень.

Уряд ще в липні запустив низку грантових програм єРобота, серед яких найбільшим попитом користується програма «Власна справа». За цією програмою українці можуть отримати грант до 250 тис. гривень на започаткування чи розвиток свого бізнесу і найняти щонайменше двох працівників.

Грант надається не готівкою, а на окремий банківський рахунок. З цього рахунку можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду. Витратити кошти за нецільовим призначенням не вийде, адже банк контролюватиме відповідність платежів до бізнес-плану.

Тож, розмір гранту:

– мінімальний —  50 000 гривень;

– 150 000 гривень —  якщо підприємець створює одне робоче місце;

– 250 000 гривень —  за два робочих місця.

На що можна витратити грант:

придбання обладнання, необхідного для провадження господарської діяльності отримувачем, яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту на створення або розвиток власного бізнесу (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (сумарно не більше 50% розміру гранту);

послуги маркетингу та реклами (не більше 10% розміру гранту);

орендна плата за нежитлове приміщення (не більше 25% розміру гранту);

орендна плата за обладнання (не більше 10 відсотків розміру гранту);

лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50% розміру гранту).

Механізм та умови використання коштів з рахунку:

1. Грант можна використати лише у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок продавця чи надавача послуг.

2. Період, протягом якого мають бути освоєні кошти гранту, – 6 місяців з дати його отримання.

3. До уповноваженого банку подаються документи, що є підставою для оплати (договір, рахунок, квитанція, накладна тощо) відповідно до цілей проекту.

Анонси та оголошення

Error: No articles to display

создание веб сайтов в Коростене